Waar kun je een cursus MindMapping allemaal voor gebruiken?

MindmapWaar kun je een cursus MindMapping (MindMappen) allemaal voor gebruiken? Een veel gehoorde vraag van mensen die zelf nog nooit een MindMap hebben gemaakt. MindMaps zijn er in allemaal verschillende soorten en maten en daarmee geef ik eigenlijk al aan dat je een MindMap voor ontzettend veel dingen kunt gebruiken. Om je een idee te geven waar je MindMaps voor kunt gebruiken zal ik een aantal populaire toepassingen opsommen:

Boekverslag maken:

Een van de eerste MindMaps die ik maakte waren boekverslagen. Een boek leent zich ook uitstekend om verwerkt te worden tot een MindMap. Elk boek heeft een titel, inhoudsopgave en paragrafen. Ik begin zelf meestal met deze gegevens als kapstok neer te zetten in een MindMap om vervolgens nadat ik het boek heb gelezen per hoofdstuk de gelezen informatie direct te verwerken naar de desbetreffende aftakking in de MindMap. Aan het einde van dit proces heb ik een verslag van een boek wat ik op elk moment later in de tijd kan oppakken en de essentie van het boek in één keer weer helder heb.

Notuleren:

Notulen maken tijdens een vergadering is een activiteit die zich uitstekend leent voor het maken van een MindMap. Tijdens een vergadering is het van belang om per agendapunt te weten wat de essentie is van wat iemand zegt. Vaak ook komen er actiepunten uit voort die perfect zijn te vertalen naar een speciale actie aftakking in de MindMap. MindMapping is een veel effectievere manier om te notuleren bij vergaderingen om dat je met het maken ook je beide hersenhelften gebruikt en er dus met meer aandacht bij bent.

Speech spiekbriefje maken:

Voor diegenen onder ons die regelmatig een speech of voordracht moeten houden is het not done om daar een hele stapel papiertjes bij te hebben. Het is ook niet nodig. Een enkele MindMap op A5 formaat is voldoende om de hoofdpunten te omschrijven plus de benodigde essentie. Doordat je de speech hebt vertaald naar een MindMap zit de stof sowieso beter in je geheugen en de MindMap maakt het daardoor ook nog eens mogelijk deze informatie veel sneller naar boven te halen dan je oude spiekbriefjes.

Beter Leren techniek:

De beter leren techniek heb ik hier als eens eerder behandeld maar aangezien herhaling een belangrijk component is in leren herhaal ik deze techniek hier nog eens kort. Beter leren houdt in dat je de leerstof terug brengt naar sleutelwoorden per hoofdstuk, net als een boekverslag maken, en vervolgens deze MindMapping herhaalde jk gaat lezen en aanvullen. Dit proces moet je herhalen zo vaak als nodig. Verderop in het punt ‘Studeren voor Examen’ kijk ik hier op een andere manier nog eens naar.

Brainstorm techniek:

MindMapping leent zich uitstekend voor Brainstorm sessies. Brainstorm sessies waar je binnen een groep mensen over een bepaald onderwerp of aantal onderwerpen informatie met elkaar aan het delen bent zijn perfect te vertalen naar een MindMap. Elk onderwerp vertegenwoordigd een MindMap en de sub onderwerpen vertegenwoordigen de aftakkingen. Vervolgens kun je eenvoudig binnen de MindMap aangeven welke sub onderwerpen met elkaar verbonden zijn en welke onderwerpen meer verdieping nodig hebben.

To-Do lijst maken:

To-Do lijsten zijn er in alle soorten en maten. Ik gebruik zelf een A5 notitieblok die ik per dag, per week, wat op dat moment maar het best passend is, gebruik om een to-do lijst te maken. Centraal staat de datum, en daar om heen de verschillende onderwerpen en acties die je per het aangegeven tijdvak hebt te doen. Ik zorg wel dat ik enkel die to-do punten in mijn MindMap verwerk die ik daadwerkelijk binnen twee minuten kan uitvoeren. Kijk ook maar eens bij onze Time-Management training voor meer achtergrond informatie.

Gedachten organiseren:

Wanneer je hoofd overstroomt van al de dingen die je nog moet doen dan is het maken van een MindMap een ideale manier om je gedachten te organiseren. Dit is ook een vast onderdeel in de training Balanced Mind Development waar ik de cursisten vraag een MindMap te maken van iets wat ze nog moeten doen. Iets wat hun bezig houdt. Door, letterlijk, je hoofd leeg te maken en dit te vertalen naar een MindMap, creëer je rust in je hoofd en komt er weer ruimte in je denken. Al die gedachten die je vertaald hebt naar een MindMap hoef je niet meer actief in je bewustzijn te houden. Het grappige is dat het vanaf dan heel eenvoudig wordt om aanvullende informatie, over het betreffende onderwerp dat je te binnen schiet, eenvoudig toe te voegen aan de bestaande MindMap.

Uittreksel maken:

Een uittreksel maken van een stuk stof, het maakt niet uit of dit een boek, een hoofdstuk of zelf een paragraaf is, kan perfect worden gedaan met een MindMap. De meeste mensen zullen met het maken van een uittreksel simpelweg een eigen verkorte versie van de gelezen stof gaan schrijven en dit proces een aantal keer herhalen. Een MindMap is vele malen effectiever omdat je direct begint met de sleutelwoorden en deze aanvult met de essentie. Overigens is het goed te weten dat in een paragraaf de meest belangrijke informatie meestal in de eerste twee tot drie zinnen te vinden is, met vaak een resumerende laatste zin. Precies deze informatie is de informatie die je naar een MindMap moet vertalen om de meeste efficiency er uit te halen.

Presentaties maken:

Een presentatie maken doen de meesten van ons in Microsoft PowerPoint; op de computer dus. Gelukkig is er ontzettend veel MindMap software voor de PC (meer over MindMap Software). De meeste van dergelijke applicaties maken het mogelijk om de afbeeldingen van de MindMaps te exporteren in afbeeldingsformaat zodat je deze kunt toevoegen aan je PowerPoint presentatie. De presentatie op zich bestaat uit het onderwerp van de presentatie vertaald naar een MindMap. De mooiste presentaties zijn echter een combinatie van een normale presentatie en het gebruik van MindMap waarin de MindMaps staan voor overzicht.

Creatief problemen oplossen:

Een MindMap maakt standaard meer gebruik van je linker- en je rechterhersenhelft. Door de combinatie van beide hersenhelften ben je per definitie al creatiever aan het denken dan op traditionele manieren. Wanneer je vervolgens de MindMap techniek toepast om een specifiek probleem op te lossen ga je tijdens het uitwerken van het probleem in een MindMap al creatiever met het probleem zelf om. Doordat deze ruimte gecreëerd wordt in het probleem oplossende proces waar je in dan al in zit komen er creatievere oplossingen naar boven. Belangrijke bijdrage in dit geheel is dat MindMapping een zeer associatief proces is, en dat is precies wat je nodig hebt met problemen oplossen.

Plan van Aanpak schrijven:

Net zoals je van een gegeven stuk tekst in de vorm van een boek of hoofdstuk een MindMap kunt maken kun je het proces ook omdraaien. Met andere woorden: je kunt een MindMap ook gebruiken om te werken naar een Plan van Aanpak. Dit plan van aanpak kan natuurlijk voor van alles zijn; een boek schrijven, een project opstarten, een essay schrijven, etc..). Met een MindMap kun aan je Plan van Aanpak werken op een creatieve en gestructureerde wijze.

Collegeverslag maken:

Colleges zijn over het algemeen een bulk aan informatie gerelateerd aan een leerstof. Er van uitgaande dat de leerstof al een keer gelezen, is het college een aanvulling op de leerstof gegeven door de docent. Idealiter heb je van de leerstof al een MindMap gemaakt zodat je super voorbereid bent, maar mocht dat (nog) niet het geval zijn verwerk dan de informatie van de docent in een MindMap terwijl je luistert. Informatie die je dus van je docent ontvangt vul je dus aan in je voorbereide MindMap. Je bent sowieso meer actief aan het luisteren doordat je beide hersenhelften gebruikt. Een ideale manier om MindMaps te gebruiken aangezien over het algemeen de stof al in structuurvorm aangeboden wordt. Je hoeft de behandelde stof enkel levendig te maken door met je eigen aanvullingen een MindMap te maken. Gelukkig zijn er ook steeds meer docenten die met MindMaps werken.

Evenement planning:

Een evenement planning heeft vaak als onderdelen antwoorden op de vragen wie, wat, waar, wanneer. Naast het antwoord op deze vragen zal er vaak ook een soort van tijdspad gedefinieerd moeten worden en welke taken uitgevoerd moeten worden om het evenement te laten gebeuren. Het liefst wil je dit soort informatie in één overzicht houden. Geen betere manier dit te doen dan door al deze informatie te verwerken in een MindMap. Overzicht in één oogopslag.

Studeren voor Examen:

In de bovenstaande tips heb ik al een aantal tips gegeven om MindMaps in te zetten tijdens Boekverslagen, Beter Leren, Uittreksels maken en collegeverslagen maken. De laatste aanvulling op deze studeertips is MindMapping inzetten om voor je examen te studeren. Voor deze techniek is het van belang dat je de hiervoor genoemde tips al zoveel mogelijk hebt toegepast. Van de examenstof heb je idea ter een MindMap – die moge jk onderverdeeld is sub-MindMaps – gemaakt. Ik ga er ook van uit dat je weet wanneer je examen is. Een maand voor je examen kies je een studeeruurtje. Tijdens dit studeeruurtje lees je en vul je de MindMap aan 1 x per 10 minuten. Zes keer in een uur dus. Dit zelfde proces herhaal je 2 x in de 24 uur die daarna komen. De volgende stap is 3 x in per week weer diezelfde herhaling en de weken daarna 1 x per week. Als laatste in de week voordat je het examen hebt nogmaals de MindMaps te herhalen zo vaak je wilt. Wat absoluut van belang is in deze techniek, is dat je elke keer dat je opnieuw de MindMap bekijkt, je kritisch moet kijken en checken of je alle informatie nog herinnert met behulp van die MindMap. Is dat niet het geval, dan zul je MindMap moeten aanvullen met de ontbrekende informatie. Af en toe opnieuw de MindMap maken is een welkome extra aanvulling in deze techniek.

Spreekbeurt voorbereiden:

Net zoals je een speech of presentatie kunt voorbereiden, kun je natuurlijk ook je spreekbeurt voorbereiden met een MindMap. Kies een onderwerp en doe je onderzoek naar het onderwerp door middel van bijvoorbeeld Wikipedia en verwerk deze informatie naar een MindMap zodat je precies die informatie voor handen hebt wanneer je je spreekbeurt houdt. Mijn zoon van 9 heeft al twee maal deze techniek toegepast en kijkt er met plezier naar uit om weer een spreekbeurt te maken zoals hij het noemt.

Website planning:

Een website maken is op zich niet zo moeilijk als je weet hoe de structuur van je site er uit moet komen te zien. Om jezelf te ondersteunen is het goed een MindMap te maken van hoe je denkt dat de structuur er uit moet komen te zien. Ook onderlinge relaties en afhankelijkheden worden inzichtelijker door het maken van een MindMap. Ook het feitelijke Plan van Aanpak is natuurlijk weer uitermate geschikt om met een MindMap overzichtelijk te krijgen.
Je ziet het. Ontzettend veel mogelijkheden en manieren om een cursus Mindmapping in te zetten. Mocht je zelf ook nog tips weten laat die dan achter in de reacties.